فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال دهم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1400)

نشریه گردشگری و توسعه
سال دهم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمدحسن فطرس*، محمدحسین ایمانی خوشخو، احمد سرلک، سید محمد حسینی صالحی صفحات 1-15

    در چارچوب الگوها و نظریات رشد و توسعه، توجه به رشد درون زا و توسعه پایدار جایگاهی ویژه و اهمیت خاصی داشته است. طی دهه های اخیر، صنعت گردشگری یکی از مهم ترین منابع پایدار، کارآمد و پویای درآمد و توسعه برای کشورها شناخته می شود. صنعت گردشگری، به ویژه در کشورهای درحال توسعه، با توجه به جاذبه های خاص فرهنگی، تاریخی و طبیعی باید بیش‏ازپیش مدنظر قرار گیرد و سیاست گذاری متناسبی درمورد آن لحاظ شود. در این تحقیق، با لحاظ کردن عوامل اقتصادی و نهادی (شاخص راهنمای ریسک بین المللی کشورها (ICRG)) به مقایسه تطبیقی دو گروه از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه منتخب طی سال های2000 تا 2016 پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ضریب تخمین میزان گردشگران دوره قبل، درجه بازبودن اقتصاد، زیرساخت های حمل ونقل و وضعیت شاخص نهادی ICRG در هر دو گروه از کشورها تاثیر مثبت و معناداری داشته است؛ البته شاخص نهادی  ICRGدر کشورهای درحال توسعه تاثیر بیشتری را نشان داده است. همچنین ضریب تخمین شاخص توسعه انسانی در کشورهای توسعه یافته مثبت و معنی دار است. ضریب تخمین سطح عمومی قیمت ها (تورم) در کشورهای توسعه یافته، کوچک اما منفی و معنی دار است، اما در کشورهای درحال توسعه  با توجه به وضعیت ارزش پول ملی در مقابل ارزهای خارجی گردشگران  این ضریب بسیار کوچک، اما مثبت و معنی دار است.

    کلیدواژگان: گردشگری، شاخص نهادی، ریسک سیاسی، درجه بازبودن اقتصاد، زیرساخت های حمل ونقل
  • مریم محمدی مقدم*، مهری مقامی دولت اباد، آرین قلی پور، عقیل قربانی پاجی صفحات 17-34
    از مهم ترین چالش های کنونی مدیران تصمیم گیری و سیاست گذاری در زمینه تبلیغات است. حوزه خط مشی گذاری، با توجه به این که تصمیمات بیشتر خط مشی گذاران را تحت تاثیر قرار می دهد، بسیار حایز اهمیت است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی از خط مشی گذاری تبلیغات گردشگری با تاکید بر نقش سازمان های دولتی است. مورد مطالعه این پژوهش وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی ایران و رویکرد پژوهش آمیخته است. در بخش کیفی، از راهبرد داده بنیاد استفاده شده است. در بخش کمی، از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار Smart-PLS برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. درنهایت، خط مشی گذاری تبلیغات، در سطح کلان، براساس مفاهیم به دست آمده در هفت بعد هدف گذاری، منابع و ابزارها، عوامل اداری، بازیگران اجرای خط مشی، شرایط محیطی، شخصیت مجریان و مهارت های مجریان دسته بندی شد. یافته های حاصل از بخش کمی پژوهش به وسیله آزمون GOF به دست آمد که مدل استخراجی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، تبلیغات گردشگری، سطح کلان، رویکرد آمیخته، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
  • محمدتقی حیدری*، مریم رحمانی، سجاد خانمرادی، یعقوب حقی صفحات 35-49

    رقابت پذیری یکی از مهم ترین دغدغه های تجارت و فعالیت در محیط پویا و رقابتی امروز است. در سال های اخیر، رقابت به منزله مفهومی اقتصادی، که در توسعه پایدار صنعت سفر و گردشگری تاثیرگذار است، مطرح است. پژوهش حاضر با روش توصیفی  تحلیلی، به دنبال بررسی و تبیین راهبردی پیشران های رقابت پذیری گردشگری در دستیابی به بازارهای هدف گردشگری استان زنجان است. به این منظور، گردآوری اطلاعات با مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام شده است. جامعه آماری شامل کل استان زنجان با جمعیت 1011474 نفر است که با روش کوکران 384 نمونه انتخاب شده است. برای تحلیل داده ها از رویکرد تحلیل تاثیرات متقابل ساختاری و رویکرد تحلیل تاثیرات متقابل تعاملی با استفاده از نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که، براساس الگوی تحلیل ساختار متقابل پیشران، رقابت پذیری گردشگری عبارت است از: امنیت اقتصادی  تجارت الکترونیک، تنوع اکولوژیکی، زیرساخت بهداشت، محیط اقتصادی، روابط بین الملل، حمل ونقل، و خدمات هتلداری. براساس تحلیل تاثیرات متقابل تعادلی، مهم ترین راهبرد تقویت رقابت پذیری گردشگری مبتنی بر ایجاد جذابیت صنعت گردشگری با ضریب +2، روابط بین الملل و توسعه تجارت الکترونیک در سطح بین الملل با ضریب سازنده (+1)، و توسعه زیرساخت های بهداشت با ضریب (-1) است. به منظور توسعه رقابت پذیری گردشگری باید زیرساخت های موجود استان در حوزه اشتغال، خدمات رسانی و خدمات مهمان پذیری و همچنین زیرساخت های سیاسی و حمل ونقل تقویت شود.

    کلیدواژگان: سناریو ویزارد، بازار گردشگری، رقابت پذیری گردشگری، استان زنجان
  • فرزانه خوشه بست، عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، منوچهر جهانیان، مجتبی جاودان صفحات 51-68

    گردشگری رویداد یکی از عوامل انگیزشی مهم در گردشگری است که در برنامه های توسعه و بازاریابی اکثر مناطق، عاملی مهم به شمار می رود. درصورتی که مدیران و برنامه ریزان در تمامی سطوح و تمامی اشکال گردشگری، توسعه ای تک بعدی را مدنظر قرار دهند و بدون توجه به ذی نفعان اقدام به توسعه کنند، قادر نخواهند بود جاذبه ای پایدار ایجاد کنند و دستیابی به اهداف متنوع توسعه رویداد امکان پذیر نخواهد شد. پژوهش حاضر، در راستای برنامه ریزی توسعه و بازاریابی منطقه ای و دستیابی به توسعه چندبعدی با هدف تحلیل ابعاد موثر در ادراک گردشگران رویدادهای فرهنگی با استفاده از روش شناسی ترکیبی و روش توصیفی پیمایشی به شناسایی، اولویت بندی و تحلیل ابعاد مختلف موفقیت مولفه های موثر در ادراک گردشگران پرداخته است. بدین منظور ابعاد گوناگونی که پژوهش های پیشین ارایه کرده اند، واکاوی و به دست خبرگان دسته بندی و از طریق تحلیل کیفی و هم مفهوم سازی، ابعاد موثر در ادراک گردشگران رویداد استخراج شد. سپس با مطالعه پیمایشی و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 350 نفر از گردشگران شرکت کننده در رویداد بزرگداشت فردوسی سال 1398 در شهر مشهد به عنوان نمونه انتخاب و ادراک آنان از چگونگی موفقیت رویداد سنجیده شد و سپس ابعاد شناسایی شده با روش تاپسیس فازی تجزیه وتحلیل، دسته بندی و اولویت بندی شد. تحلیل نهایی مولفه های تبیین کننده ادراک گردشگران از رویداد بزرگداشت فردوسی بیانگر این مهم است که ادراک تعاملی اجتماعی مهم ترین اولویت برای گردشگران است. در رتبه دوم اهمیت، درک فردی قرار دارد که می تواند خود را در رضایت فردی، حس امید و کیفیت مدنظر از رویداد نشان دهد.

    کلیدواژگان: ادراک گردشگران، گردشگری رویداد، موفقیت رویداد، رویدادهای فرهنگی، بزرگداشت فردوسیامید و کیفیت مدنظر از رویداد نشان دهد
  • سعید سعیدا اردکانی، امیررضا کنجکاومنفرد، فرزانه ضرابخانه* صفحات 69-80

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر امضای برند در شهرت و عملکرد برند از طریق ابعاد ارزش ویژه برند در صنعت هتل‏داری انجام شده است. این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش تمامی میهمانان ایرانی هتل‏های شهر اصفهان در بازه زمانی بهمن 1397 تا پایان اردیبهشت 1398 بوده‏اند. از این جامعه، نمونه‏ ای 230 نفره با روش نمونه‏ گیری مدل‏سازی معادلات ساختاری و به ‏شیوه نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب شده است. برای گردآوری داده‏های پژوهش، از ابزار پرسش‏نامه استفاده شده است. به ‏منظور بررسی و تایید روایی پرسش‏نامه، روایی محتوایی آن بررسی و به‏ منظور بررسی پایایی پرسش‏نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. درنهایت، با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده‏ها، داده‏ها از طریق نرم ‏افزار پی ال اس تجزیه ‏و تحلیل شده ‏اند. نتایج پژوهش نشان داده است که امضای برند به ‏واسطه سه متغیر ارزش ویژه برند شامل هویت، نگرش و تصویر برند در شهرت برند تاثیر مثبت و معنادار دارد، درحالی‏که تاثیر واسطه آگاهی برند در این خصوص رد می‏شود. همچنین، نتایج نشان داده است که شهرت برند در عملکرد برند تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: امضای برند، ارزش ویژه برند، شهرت برند، عملکرد برند، صنعت هتلداری
  • منصور رحمتی*، اصغر پاشازاده، رضا افروشه صفحات 81-95

    امروزه صنعت گردشگری به منزله هدفی مهم در توسعه شهرها مطرح شده و این احتمال وجود دارد که هر شهری در راه رسیدن به اهدافش با چالش های خاصی روبه رو شود. شهر گرمی هم از این قاعده مستثنی نیست و با وجود داشتن پتانسیل های گردشگری، تاکنون نتوانسته از آن ها بهره برداری کند که به نظر می رسد چالش هایی در این خصوص وجود دارد. ازاین رو، هدف اصلی این تحقیق شناسایی چالش های پیش روی توسعه گردشگری شهر گرمی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی  اکتشافی است و جامعه آماری تحقیق را کارشناسان آشنا به صنعت گردشگری شهر گرمی تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی، تعداد 10 نفر از آن ها به منزله نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. همچنین، برای روایی ابزار تحقیق از روش تحلیل محتوایی، برای پایایی آن از روش آزمون مجدد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی ساختاری  تفسیری (ISM) و تحلیل میک مک (MICMAC) استفاده شده است. در همین خصوص، نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین 17 چالش شناسایی شده اولیه، 13 چالش در مرحله بررسی روایی محتوایی، ضریب CVR بالای 75/0 را کسب کردند و چالش های نهایی گردشگری شهر گرمی شناخته شدند. همچنین، سطح بندی چالش ها نشان داد که چالش های مربوطه را می توان در شش سطح طبقه بندی کرد که چالش قانون گذاری گردشگری در پایین ترین سطح و چالش های اقتصادی و اجتماعی در بالاترین سطح قرار گرفتند و دسته بندی آن ها نیز نشان داد که چالش های دولتی و قانون گذاری چالش های کلیدی توسعه گردشگری شهر گرمی به شمار می روند که تاثیر بسیار زیادی (دارای قدرت نفوذ بالا و وابستگی کمتر) در توسعه آن دارند.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، چالش ها، شهر گرمی، مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)، میک مک (MICMAC)
  • سینا جنگجو*، خلیل حاجی پور، سهند لطفی صفحات 97-115

    در دوره کنونی جهانی شدن و با افزایش روزافزون اهمیت شهرها و رقابت بین آن ها، مسیولان می کوشند با یافتن یا ایجاد منابعی جدید و مزایای رقابتی، رشد و توسعه پایدار شهرها را تضمین و جایگاه رقابتی آن ها را تثبیت کنند. یکی از این منابع و مزیت های رقابتی، فراهم کردن امکانات فرهنگی و تفریحی همراه با سازمان دهی و برگزاری رویدادهای خاص و جشنواره های سالانه است. این موضوع ازآن رو اهمیت دارد که نقش رویدادها در توسعه و ارتقای جایگاه رقابتی میزبانانشان به عنوان یک کاتالیزور برای توسعه رویدادمدار با توسعه امکانات و زیرساخت های رویداد، موضوعی اثبات شده است. در این مقاله، با توجه به مسایل و مشکلات و همچنین قابلیت ها و امکانات موجود در شهر شیراز برای تبدیل شدن به یک شهر رویدادمدار (که با تکنیک گروه تمرکز شناسایی شده اند)، اهداف و راهبردها و پروژه های اجرایی در جهت ارتقای رقابت پذیری آن به منزله مقصد گردشگری با استفاده از تکنیک ایدا تبیین شده است. مجموعه اهداف برنامه ریزی زیرمجموعه پنج موضوع اصلی برنامه ریزی یک شهر رویدادمدار، یعنی جایگاه راهبردی رویداد در چشم انداز شهر، ذی نفعان رویداد و روابط آن ها در شهر، برنامه ریزی رویداد (و منابع مرتبط با رویداد) در شهر، ارتباطات و بازاریابی رویدادهای شهر و وضعیت نظارت بر نتایج و پایداری رویدادها و مجموعه راهبردهای آن در چهار حوزه اصلاح ساختارهای اجرایی و مدیریتی رویدادها، اصلاح جایگاه و ساختارهای قانونی رویدادها، رشد آگاهی های عمومی و تقویت روحیه مشارکت در ارتباط با رویدادها و همچنین توسعه و بهبود وضعیت منابع شهر مرتبط با رویدادها ارایه شده است

    کلیدواژگان: شهر رویدادمدار، رقابت پذیری مقصد، تکنیک تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط، شیراز
  • اصغر طهماسبی*، یوسف فیروزیان اصل، ابوطالب قاسمی وسمه جانی صفحات 117-129

    غذا در کنار سایر مولفه های فرهنگی، مثل آداب ورسوم و زبان، یکی از عناصر اساسی جاذبه فرهنگی گردشگری به شمار می رود. با وجود این، به اهمیت جاذبه های گردشگری غذا در برنامه ریزی مقاصد گردشگری کمتر توجه شده است. این مقاله به بررسی تاثیر ظرفیت های گردشگری غذا در مرکزیت فضایی مقاصد گردشگری می پردازد. بدین منظور از رویکرد تحلیل شبکه مقاصد گردشگری و مدل جاذبه در استان مازندران استفاده شده است. بنابراین تعاملات فضایی گردشگری غذا بین شهرستان های استان با توجه به تعداد و تنوع جاذبه ها و زیرساخت های گردشگری آن ها و عامل فاصله به منزله عامل محدودکننده روابط فضایی گردشگری تعیین شد و شاخص های مرکزیت درجه، مرکزیت بردار ویژه و مرکزیت بینابینی با استفاده از نرم افزار یوسینت محاسبه و در محیط جی آی اس به نقشه تبدیل شد. نتایج نشان می دهد که گردشگری غذا می تواند چشم انداز ظرفیت های توسعه گردشگری ناحیه ای را تغییر دهد؛ به طوری که شهرستان بابل به رغم برخورداری کمتر از زیرساخت های گردشگری در مقایسه با برخی شهرستان های استان مازنداران، بیشترین مرکزیت درجه گردشگری غذا را داشته و مناسب ترین ناحیه برای توسعه گردشگری غذا است. همچنین مناسب ترین مراکز برای استقرار مراکز نظارت بر کیفیت خدمات گردشگری غذا و تاسیس مراکز اطلاعات و هدایت گردشگران در شرق استان، شهرستان بابل و آمل و در غرب آن، شهرستان چالوس است.

    کلیدواژگان: گردشگری غذا، تحلیل شبکه، مرکزیت (درجه، بینابینی و بردار ویژه)، استان مازندران
  • سید محمد میرتقیان رودسری*، مهشید ناسوتی صفحات 131-145

    معماری و ویژگی های آن، یکی از عوامل مهم جذب گردشگران بوده و نقش مهمی در این حوزه ایفا کرده است؛ حال آن که مجموعه سازی آن مبتنی بر میراث روستایی در قالب موزه، می تواند قدرت این جذابیت را برای گردشگران دوچندان سازد. براین اساس، مقاله حاضر با هدف بررسی نقش معماری خانه های روستایی در تمایلات رفتاری بازدیدکنندگان در موزه میراث روستایی گیلان شکل گرفت. هدف پژوهش توصیفی تبیینی بوده است. جامعه آماری را بازدیدکنندگان موزه میراث روستایی گیلان تشکیل داده اند. تعداد نمونه آماری، با توجه به فرمولی که در بخش روش پژوهش گزارش شده، 114 نفر برآورد شد. در این پژوهش، از روش نمونه گیری غیراحتمالی دردسترس استفاده شد. داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری شدند. روایی پرسش نامه به صورت صوری و پایایی آن براساس تحلیل آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، با استفاده از آمار توصیفی و آزمون رگرسیون چندمتغیره انجام شد. یافته ها نشان دادند که معماری و عناصر چشم انداز معماری، عملکرد معماری، زیبایی شناسی معماری و معناگرایی معماری، به ترتیب، بیشترین تاثیر را در تمایلات بازدیدکنندگان دارند. درنهایت نتیجه گیری شد که نقش متغیر «معماری خانه های روستایی» در «تمایلات بازدیدکنندگان موزه میراث روستایی گیلان» قوی تر و شدیدتر از نقش تک تک عناصر تشکیل دهنده معماری در تمایلات رفتاری آن هاست و این یعنی عناصر معماری اثری هم افزاینده دارند و در ترکیب با هم، قدرت تاثیرشان زیاد می شود.

    کلیدواژگان: معماری روستایی، تمایلات رفتاری، بازدیدکننده، موزه میراث روستایی گیلان
  • حسین کریم زاده، محمد ولائی* صفحات 147-166

    با رشد و رونق گردشگری نیازها و تقاضاهای جدیدی پیش می آید و میزان تقاضای کالاها، خدمات و امکانات موجود افزایش می یابد. این امر محیطی را برای شکل گیری کسب وکارهای جدید فراهم می کند و موجب افزایش روحیه کارآفرینی بین روستاییان می شود و به افزایش سرمایه گذاری و ایجاد بنگاه های جدید اقتصادی در مناطق روستایی می انجامد. بنابراین، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر توسعه گردشگری روستایی در رونق کسب و کارهای خرد است. بنیان تحقیق مبتنی بر پراگماتیسم است. از لحاظ هدف نیز، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی  تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. قلمروی مکانی تحقیق دهستان باروق است که طبق سرشماری سال 1395، دارای 3415 خانوار و 12024 نفر جمعیت است. نمونه آمار، در مرحله کمی، براساس فرمول کوکران، شامل 294 خانوار روستایی بود و در فاز کیفی، با انجام 38 مصاحبه نیمه ساختاریافته، اشباع نظری حاصل شد. انتخاب خانوارها از میان خانوارهایی بود که دارای کسب و کارهای خرد بوده یا در زمینه گردشگری و خدماتی مشغول فعالیت بودند و مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با مدیران روستایی، مالکان بنگاه های اقتصادی، خبرگان محلی، گردشگران و صاحبان مشاغل انجام شده است. داده های کمی با استفاده از آزمون های هم بستگی، تی تک نمونه ای، رگرسیون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند و در تحلیل های کیفی نیز، نظریه مبنایی استفاده شد. نتایج نشان داد که زمینه های مختلفی برای ایجاد کسب و کارهای جدید در بخش های کشاورزی، صنعت، خدمات و گردشگری در محدوده مورد مطالعه وجود دارد. ولی مهم ترین زمینه ایجاد کسب و کار، در این منطقه، توسعه مشاغل خدماتی و فرآوری محصولات کشاورزی است، به طوری که بین گسترش گردشگری روستایی و ایجاد کسب و کارهای خرد در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی در سطح آلفای 0.05 درصد رابطه معناداری وجود دارد. همین طور، توسعه گردشگری روستایی، براساس روش تحلیل مسیر در مشاغل غیرکشاورزی مانند مشاغل خدماتی با میزان بتای 786/0 و صنایع روستایی با 389/0، اثرات قابل توجهی دارد و بخش کشاورزی با مقدار 254/-، به دلیل کم آبی موجود در منطقه و کاهش راندمان محصولات تولیدی، در رده پایین تر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کسب و کار جدید، توسعه گردشگری روستایی، دهستان باروق
  • عظیم صلاحی کجور*، سید محمدحسین رضوی، سعید امیرنژاد، نصرالله محمدی، محمدجواد تقی پوریان صفحات 167-180

    به علت نبود زیرساخت های کافی برای ایجاد گردشگری هوشمند و برنامه ریزی ضعیف درجهت به کارگیری فناوری در صنعت گردشگری، ایران مشکلاتی جدی در این زمینه دارد. هدف از اجرای این تحقیق طراحی الگوی گردشگری هوشمند در صنعت ورزش است. این پژوهش بر حسب گردآوری اطلاعات اکتشافی و بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی است و با روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود. جامعه مشارکت کننده دربردارنده استادان دانشگاهی آشنا با موضوع گردشگری و مدیران گردشگری بوده است و از روش نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی استفاده شده است. داده های جمع آوری شده، با کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه و تحلیل شده اند و الگوی نهایی استخراج شده است. الگوی نهایی از مجموع مقوله محوری، شرایط علی، بستر ها و زمینه های لازم، متغیرهای مداخله گر، راهبردها و پیامدهای گردشگری هوشمند برای صنعت ورزش تشکیل شده است. در مجموع می توان گفت که استفاده از ابزارهای دیجیتالی منافع بی شماری را برای کسب وکارها و فعالان صنعت گردشگری ورزشی به دنبال خواهد داشت، از جمله توسعه گردشگری در راستای کاهش اتکا به نفت و خروج از اقتصاد تک محصولی. همچنین صنعت گردشگری ورزشی با زنجیره ارزشی منحصربه فرد خود از یک طرف با گردشگران متحول شده دیجیتالی و از طرف دیگر با فضاهای اساسی چون مبدا سفر، مسیر سفر، مقصد گردشگری و محیط بیرونی آن روبه رو است.

    کلیدواژگان: گردشگری هوشمند، صنعت ورزش، ایران، نظریه داده بنیاد
  • داود قربان زاده*، محمد طالقانی، آتنا راه حق صفحات 181-200

    پیشرفت ها در فناوری واقعیت مجازی تاثیرات فزاینده ای در گردشگری داشته و شیوه تجربه گردشگران از یک مقصد یا جاذبه را تغییر داده است و به آن ها این امکان را داده تا تجربه تعاملی و متنوع تری داشته باشند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تجربیات واقعیت مجازی در هواخواهی تجربی گردشگران با نقش میانجیگری کیفیت رابطه تجربی در بازدید از پارک واقعیت مجازی اکسون در شهر مشهد است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی و به لحاظ بررسی روابط بین متغیرها، هم بستگی با تاکید بر مدل سازی معادلات ساختاری است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده های با استفاده از پرسش نامه استاندارد که روایی آن از نظر صاحب نظران و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ تایید شده است از 384 گردشگر، که از پارک واقعیت مجازی اکسون بازدید کرده اند، به روش نمونه گیری دردسترس جمع آوری شد. نتایج آزمون فرضیه ها، با به کارگیری نرم افزارهای اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس، حاکی از آن است که در میان تجربیات واقعیت مجازی، غوطه وری، تعامل و توهم در رضایت تجربی تاثیر مثبت دارد و رضایت تجربی به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق وفاداری تجربی در هواخواهی تجربی تاثیر مثبت دارد. درنهایت اعتماد تجربی نه به صورت مستقیم، بلکه از طریق وفاداری تجربی سبب شکل گیری هواخواهی تجربی می شود. نتایج این تحقیق همچنین به مدیریت پارک و مقصد گردشگری در توسعه و اجرای راهبردهای خدمات محور بازار کمک خواهد کرد تا ابعاد تجربیات واقعیت مجازی و ابعاد کیفیت رابطه تجربی را افزایش دهد و هواخواهی تجربی را خلق کند.

    کلیدواژگان: تجربیات واقعیت مجازی، کیفیت رابطه تجربی، هواخواهی تجربی، پارک اکسون
  • محمد غفاری*، میثم شفیعی رودپشتی، ابوالفضل حاتمی ورزنه، وحید حیدرپوردعویسرائی، مهدی فرمانی صفحات 201-227

    کشور ایران در حوزه گردشگری غذا قابلیت‌های منحصربه‌فرد فراوانی دارد و می‌تواند با بسیاری از کشورهای مطرح در این صنعت رقابت کند و درخصوص برخی از مواد غذایی در سطح جهان صاحب برند شود. پژوهش حاضر، به دنبال شناسایی عوامل موثر در موفقیت بازاریابی کششی در گردشگری غذاست. این پژوهش، از نظر هدف توسعه‌ای، از نظر روش جمع‌آوری داده‌ها توصیفی اکتشافی و همچنین روش تحقیق آن فراترکیب است. جامعه آماری شامل مقالات خارجی معتبر و دردسترس پژوهشگر در پایگاه‌های داده آی‌اس‌آی و اسکورپوس و است که از بین آن‌ها تعداد 50 پژوهش، که با موضوع پژوهش مرتبط بودند، به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه‌گیری غیرتصادفی (هدفمند) و ابزار گردآوری داده‌های پژوهش اسناد و مدارک است. روایی پژوهش با استفاده از تحلیل کسپ و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب کاپا بررسی و تایید شد. گفتنی است که تحلیل پژوهش‌ها با استفاده از نرم‌افزار مکس کیودا انجام شد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که برای رسیدن به موفقیت بازاریابی کششی در گردشگری غذا باید به ویژگی‌های غذایی، نظیر ظاهر و عطر غذا؛ شواهد فیزیکی نظیر چشم‌انداز؛ عوامل پشت صحنه نظیر فرهنگ، تاریخ و ارزش؛ سهولت سفر به مقصد نظیر دسترسی و هزینه؛ خدمات اضافی مقصد نظیر وجود راهنما، فعالیت‌های ترکیبی و سرگرمی‌ها؛ جذابیت‌های مقصد نظیر رویدادهای آشپزی، مناطق خرید، محل‌های غذاخوری و آشپزی و درنهایت به اقدامات ترویجی مقصد نظیر رسانه‌ها و تبلیغات توجه کرد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری غذا، بازاریابی کششی، فراترکیب
  • آرمان احمدی زاد، پرویز کفچه، احسان رستمی * صفحات 229-245

    هدف از انجام این پژوهش بررسی پیامدهای مشارکت مشتری به‌منظور خلق محصولات جدید در صنعت گردشگری است. با توجه به پیشینه تحقیق و مطالعات پژوهشگران، مدل مفهومی پژوهش تدوین و فرضیه‏ها تعیین شده‏اند. در این مطالعه که از نوع پیمایشی  هم‌بستگی و تک‌مقطعی است، نمونه‌گیری به‌صورت غیرتصادفی در دسترس از بین مشتریان آژانس خدمات مسافرتی شوان‌گشت در کردستان انجام شده است. ابزار گردآوری داده‏ها پرسش‌نامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده‏ها و بررسی فرضیه‏ها از روش مدل‌سازی معادلات ساختار  استفاده شده که به این منظور نرم‌افزار آماری اسمارت پی ال اس به‌کار گرفته شده است. یافته‌های پژوهش ‌تاثیر مشارکت مشتری به‌منظور خلق محصول جدید را بر رضایت، وفاداری، هزینه مشتریان و سرعت نوآوری مشخص کرده است. طبق نتایج به‌دست‌آمده، مشارکت مشتری از بین متغیرهای انتخاب‌شده بیشترین ‌تاثیر مثبت را در رضایت گردشگران از سفر خواهد داشت و پس از آن به ترتیب بیشترین ‌تاثیر را در وفاداری، هزینه‏های مشتریان و سرعت نوآوری داشته است. در این پژوهش، برای نخستین‌بار در ایران، پیامد‏های مشارکت مشتری در خلق محصول و خدمات جدید در صنعت گردشگری بررسی شده است.

    کلیدواژگان: مشارکت مشتری، خلق محصولات جدید، گردشگری
  • علی دلشاد * صفحات 247-261

    گردشگری هوشمند با تمرکز بر تامین هرچه بهتر و بیشتر نیازهای گردشگران، بیشینه‏ سازی رضایت گردشگران و بهبود اثربخشی مدیریت منابع با استفاده از انواع فناوری‏ها، شناخته شده است و در زمره مهم‏ترین عناصر بهبود رقابت ‏پذیری مقصدهای گردشگری نیز به‏ شمار می‏روند. هدف این پژوهش، بررسی سازوکار اثرگذاری هوشمندی در رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری شهری در ایران با تاکید بر مولفه ‏های آنان بوده است. بدین‌منظور، در مرحله اول با روش تحلیل داده‏های آرشیوی، به ‏گردآوری و تلفیق پژوهش‎های پیشین و تعیین مولفه ‏ها و شاخص‏های سنجش هوشمندی و رقابت ‏پذیری مقصدهای گردشگری پرداخته شده و یافته‏ ها با استفاده از نظر خبرگان گردشگری اعتبارسنجی شد. در مرحله دوم، با استفاده از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری و ابزار پرسش‌نامه، اثرگذاری هوشمندی و مولفه ‏های آن در رقابت‏ پذیری و مولفه ‏های آن براساس نظر خبرگان در سطح مقصدهای دوازده‏گانه شهری منتخب بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد که تمامی مولفه‏ های هوشمندی به ‌غیر از مولفه ساکنان/ گردشگران در رقابت‏ پذیری تاثیر مثبت و معنادار دارند و توانسته ‏اند 90 درصد تغییرات رقابت‏ پذیری را پیش‎بینی کنند. همچنین هوشمندی در تمامی مولفه‏ های رقابت ‏پذیری تاثیر مثبت و معنادار دارد. تعیین مولفه ‏ها و شاخص‏های هوشمندی و رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری شهری و رتبه‌بندی میزان تاثیرگذاری مولفه‏ های هوشمندی در رقابت ‏پذیری و اثرپذیری مولفه ‏های رقابت ‏پذیری از هوشمندی، وجوه تمایز این تحقیق با تحقیقات پیشین بوده ‏اند.

    کلیدواژگان: هوشمندی، رقابت ‏پذیری، مقصدهای گردشگری شهری، ایران
  • مهدی کروبی، وحید ساعت چیان، بهادر عزیزی، احمد محمودی * صفحات 263-273

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد انجمن گردشگری ورزشی با استفاده از روش کارت امتیازی متوازن بود. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل 114 تن از اساتید و دانشجویان بود که تمامی این افراد به‌صورت تمام شمار به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به‌منظور گردآوری داده‌ها از پرسشنامه ارزیابی عملکرد به روش کارت امتیازی متوازن استفاده گردید. پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ برای وضعیت مطلوب (94/0=α) و موجود (98/0=α) به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS نسخه 21 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین مولفه‌های مورد بررسی اولویت معناداری وجود داشته، و هیچ‌یک از مولفه‌ها از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، توصیه می‌شود تا این انجمن تمام توان خود را در راستای جلب رضایت و همراهی مشتریان با برنامه‌های بلندمدت سازمان به کار گیرد.رد بررسی اولویت معناداری وجود داشته، و هیچ‌یک از مولفه‌ها از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، توصیه می‌شودتفاده شد و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSPSS نسخه 21 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین مولفه‌های مورد بررسی اولویت معناداری وجود داشته، و هیچ‌یک از مولفه‌ها از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، توصی

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، انجمن گردشگری ورزشی، کارت امتیازی متوازن
|
  • Mohammad Hasan Fotros *, Mohammad ایمانی خوشخو, Ahmad Sarlak, Seyed Mohammad Hosseini Salehi Pages 1-15

    Within the framework of growth and development patterns and theories of endogenous growth and development Sustainable development has a special place and importance. In recent decades, the tourism industry as one of the most important sustainable, efficient and dynamic sources of income and development for countries is known. Attention to the tourism industry, especially in the developing countries according to specific historical and natural cultural attractions should be considered and policy making has been proposed. In this research, it is tried that by considering Economic and characteristic Factors (Indicators of Risk Guidance International Countries ° ICRG ) Developed countries and developing countries were compared in 2000-2016 . The research findings show that the coefficient of estimates of the amount of tourists of the previous period, degree of openness of economy, Transport infrastructure and ICRG characteristic index status have positive and meaningful impact for each group of countries so that characteristic indicator of ICRG in Developing Countries has more impact. Also the coefficient of estimation of human development index for developed countries is positive and meaningful. General Price Level at Small but negative production countries are significant but in the Developing countries considering the value of National currency in the against the foreign currencies of tourists, this coefficient is very small but is positive and meaningful.

    Keywords: Tourism, characteristic Indicator, political risk, Open Degree Being an economy, transport infrastructure Purpose
  • Maryam Mohamadimoghaddam *, Mehri Maghami, Arian Gholipour, Aghil Ghorbani Paji Pages 17-34
    One of the most important challenges that managers face today is decision making and policy in the field of advertising. The field of policy-making is very important as it affects the decisions of most policy makers. Therefore, the purpose of this study was to provide a model of tourism advertising policy by emphasizing the role of public organizations. The subject of this research is the Ministry of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts of the Islamic Republic of Iran. The research approach has been mixedmethod. In the qualitative part, the grounded theory method of the foundation is used. In the quantitative part, the structural equation modeling approach using smart-PLS software has been used for data analysis. Finally, macro-level advertising policy-making was categorized based on the concepts obtained in the form of 7 dimensions of targeting, resources and tools, administrative factors, policy-making players, environmental conditions, executive personality and executive skills. Findings from the quantitative part of the research were performed by GOF test, which confirmed the extraction model.
    Keywords: Policy making, Tourism advertising, macro level, Mixed Approach, Cultural heritage, Handicrafts, Tourism Organization of Iran
  • Mohammad Taghi Heidari *, Maryam Rahmani, Sajad Khanmoradi, Yaqub Haghi Pages 35-49
    Objectives

    Competitiveness is one of the most important concerns of business in today's dynamic and competitive environment. And in recent years, competition has emerged as an economic concept that has influenced the sustainable development of the travel and tourism industry.

    Methods

    This descriptive-analytical paper seeks to study and strategically explain the drivers of tourism competitiveness in achieving Zanjan province's target markets. In this regard, information was collected through field and library studies. The statistical population includes the whole of Zanjan province with a population of 1011474 and 384 samples were selected by Cochran method. Structural Interaction Analysis and Interactive Interaction Analysis approach using MIC MAC and Scenario Wizard software were used for data analysis.

    Results

    The findings of the study showed that based on the model of cross-structure analysis of tourism competitiveness, economic security includes e-commerce, ecological diversity, health infrastructure, and economic environment, international relations, transportation, and hotel services. According to the analysis of equilibrium interactions, the most important strategy for enhancing tourism competitiveness is based on the attractiveness of the tourism industry with a +2 coefficient. International Relations and e-commerce development at the international level with constructive coefficient (+1). And the development of health infrastructure with a factor of -1.

    Discussion

    In order to develop tourism competitiveness, the existing infrastructure of employment, services and hospitality services as well as political and transport infrastructure should be strengthened.

    Keywords: Wizard Scenario, Tourism Market, Tourism Competitiveness, Zanjan Province
  • Abdul Reza Rokn Al-Din Eftekhari *, Manoochehr Jahanian, Mojtaba Javdan Pages 51-68

    Event tourism is one of the important motivational factors in tourism, which is important in the development and marketing programs of most regions. If managers at all levels and in all forms of tourism, consider one-dimensional development and develop without considering the stakeholders, they will not be able to create sustainable attractions and achieve various goals. The present study in order to plan regional development and marketing and achieve multidimensional development with the aim of analyzing the dimensions affecting tourists' perception of cultural events using a combined methodology and descriptive-survey method to identify, prioritize and analyze Various dimensions of success have dealt with the factors affecting the perception of tourists.  For this purpose, we analyzed and categorized by help of experts, and through qualitative analysis and conceptualization, the various dimensions presented by previous researches; and extracted dimensions affecting the perception of tourists of the even. Then, by conducting a survey study and using Cochran's formula, we selected 350 tourists participating in the Ferdowsi commemoration event in Mashhad in 1998 as a sample and analyzed Analyzed, categorized and prioritized their perception of how successful the event was and then the dimensions identified by fuzzy TOPSIS method. The final analysis of the components explaining the perception of tourists from the Ferdowsi commemoration event indicates that it is important that interactive-social perception is the most important priority for tourists. In the second place is the importance of personal perception that can show itself in personal satisfaction, good hope and quality of the event

    Keywords: tourist’s Perception, Event tourism, Event Success, Cultural Events, Ferdowsi Commemoration
  • Saied Saieda Ardakani, Amir Reza Konjkav Monfared, Farzaneh Zarabkhaneh * Pages 69-80

    The present study aimed to investigate the effect of brand signature on brand reputation and performance through the dimensions of brand equity in the hotel industry. This research has been descriptive and research has been a survey. The statistical population of the study was all Iranian guests in hotels in Isfahan in the period of February 2016 to the end of May 2017. From this population, a sample of 230 people has been selected by structural equation modeling sampling method. Research sampling method has been available. A questionnaire was used to collect research data. In order to check and confirm the validity of the questionnaire, its content validity has been checked. Cronbach's alpha coefficient was also used to evaluate the reliability of the questionnaire. Finally, due to the abnormality of data distribution, data analysis was performed through PLS software. The results show that brand signature has a positive and significant effect on brand reputation through three variables of brand equity including brand identity, attitude and brand image. However, the mediating role of brand awareness in this regard has been rejected. The results also show that brand reputation has a positive and significant effect on brand performance.

    Keywords: Brand signature, brand equity, brand reputation, Brand Performance, Hotel Industry
  • Mansour Rahmati *, Asghar Pashazadeh, Reza Afrousheh Pages 81-95

    Today, the tourism industry is considered as an important goal in the development of cities, and it is likely that each city will face certain challenges in achieving its goals. The city of Germi is no exception to this rule and despite its tourism potential, it has not been able to exploit them so far, which seems to be a challenge in this regard. In this regard, the main purpose of this study is to identify the challenges facing the development of tourism in Germi. The present study is a descriptive-exploratory study and the statistical population of the research is experts familiar with the tourism industry of Germi city. 10 of them were selected as the statistical sample of the research by snowball method. Also, content analysis method was used for the validity of the research tool, retest method was used for its reliability, and Structural-Interpretive Modeling (ISM) and MICMAC analysis were used for data analysis. In this regard, the results show that out of 17 initially identified challenges, 13 challenges in the content validity review stage achieved a CVR of above 0.75 and were identified as the final challenges of Germi city tourism. Also, the leveling of challenges showed that the relevant challenges can be classified into six levels, the challenge of tourism legislation at the lowest level and the economic and social challenges at the highest level, and that the classification They also showed that government and legislative challenges are key challenges in the development of Germi city tourism that have a great impact on its development (with high influence and low dependence

    Keywords: Tourism Development, Challenges, Germi City, Interpretive Structural Modeling (ISM), MICMAC
  • Sina Jangjoo *, Khalil Hajipoor, Sahand Lotfi Pages 97-115

    In the recent age of globalization and by the increasing importance of cities and the competition between them, cities seek to ensure their sustainable development and establish their competitive position by finding or creating new resources and competitive advantages. One of these competitive resources and advantages is the creation of cultural and entertainment facilities or organizing special events and festivals. This topic is crucial because the role of events in the development and promotion of their hosts' competitive position as a catalyst for event-led development to provide event facilities and backup infrastructure is proven. In this article, considering the existing issues and problems, as well as the capabilities and facilities of Shiraz to become an eventful city identified by a focus group, the goals of enhancing its competitiveness as a tourism destination have been outlined using the AIDA (Analysis of Interconnected Decision Areas) technique. There is a set of planning goals on the subset of five areas of strategic decisions for an eventful city embracing the city vision, stakeholder relationships, event programming, marketing strategies, and monitoring outcomes and overall sustainability of a local event program. Consequently, strategies are presented in four areas as follows: a) modification of the events' executive and management structures, b) tailoring the events' status and legal structures, c) growing the public awareness, and strengthening the spirit of participation in events, and d) developing and improving the situation of city's resources related to events as well.

    Keywords: Eventful City, Destination Competitiveness, AIDA Technique, Shiraz
  • Asghar Tahmasebi *, Uosef Firoziyan Asl, Aboutaleb Ghasemi Vasmejani Pages 117-129

    Just as other aspects of life’s rituals, costumes and languages, cuisine is believed to be a key cultural element in tourism. Nevertheless, the importance of food tourism attractions in planning tourist destinations has been less studied. This article examines the role of food tourism capacities on the spatial centrality of tourism destinations. To this end, the network analysis approach and Gravity model were applied to the case of Mazandaran province. The spatial interactions of food tourism destinations were determined by the number and variety of tourism attractions and infrastructure and distance of cities as a limiting factor for spatial interactions. Then the degree centrality, betweenness centrality and eigenvector centrality were calculated using the UCINET software and converted to GIS maps. The results show that food tourism can change the landscape of regional tourism development capacities. The county of Babol has less tourism infrastructure, in comparison with some other counties of Mazandaran Province. However, it has the highest level of food tourism centrality and was the most suitable region for the food tourism development. Also, the most suitable centers for the establishment of food tourism quality monitoring centers and tourism information and guidance centers are the Babol and Amol Counties in the west and the Chalus County in the East part of the Mazandaran province.

    Keywords: Food Tourism, Network analysis, Special interaction, Spacial centrality, Mazandaran
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari *, Mahshid Nasouti Pages 131-145

    Architecture and its features have played an important role in attracting tourists; However, the Collectivization of architecture based on rural heritage in the form of a museum can double the power of this attraction for tourists. Accordingly, this paper aimed to investigate the role of rural houses architecture and its elements (Structural, Functional, Identity, Conceptualism, Aesthetics, Landscape, Powerfully & Uniqueness) in the behavioral intentions of visitors to the Guillan Rural Heritage Museum. The purpose of this research was descriptive-explanatory. The statistical population was the visitors to the museum. According to conditions that reported in Methodology section, the sample size was estimated to be 114 people. Non-probability sampling method was used. Data were collected through a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by face validity and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. Data analysis and hypothesis testing were performed using descriptive statistics and multivariate regression test. The findings showed that the architecture and its elements influence the behavioral intentions of the visitors of the Museum. However, the influence of the Landscape, Functional, Aesthetics, Conceptualism elements of architecture, respectively, have the greatest impact on visitors' intentions. In general, what has emerged is that the role of "rural house architecture" in visitors’ "behavioral intentions” of the Museum is stronger than the role of each architectural element in their behavioral intentions and that means that the architectural elements have an additive effect and, in combination, increases the power of their influences.

    Keywords: Rural architecture, Behavioral Intention, Visitors, Guillan’s Rural Heritage Museum
  • Hossein Karimzadeh, Mohammad Valaei * Pages 147-166

    With the growth and boom of tourism, new needs and demands arise and the demand for existing goods, services and facilities increases. This provides the environment for the creation of new businesses and enhances the entrepreneurial spirit among the villagers, leading to increased investment and the creation of new businesses in rural areas. Therefore, the purpose of the present study is to investigate the effects of rural tourism development on micro business boom. The basis of this research based on pragmatism was applied in terms of purpose and in terms of nature and descriptive-analytical method and library and field studies were used for data collection. The spatial domain of the research is Barough district which according to the Census of 2016 has 3429 households and 12024 population. The sample of the quantitative phase was based on Cochran formula of 294 rural households and in the qualitative phase semi-structured interviews were conducted with 38 saturated interviews. Households were selected from households with small businesses or in tourism and services, and semi-structured interviews with rural managers, business owners, local experts, tourists and business owners. Has been. Quantitative data were analyzed using correlation tests, sample t-test, regression and path analysis and qualitative analysis was used as the basis theory. The results showed that there are different areas for creating new businesses in agriculture, industry, services and tourism in the study area, but the most important business area in this area is the development of services and processing of agricultural products. However, there is a significant relationship between the expansion of rural tourism and the creation of small businesses in economic, social, physical and environmental dimensions at 0.05% alpha level. Also, rural tourism development based on the route-analysis technique in non-agricultural jobs such as service jobs with 0.786 beta and rural industries with 0.389 had significant effects and agricultural sector with -0.254 due to dehydration in the region and the decline in production efficiency is lower.

    Keywords: small rural revenues, Rural Tourism Development, Barough district
  • Azim Salahi Kojour *, Seyed Mohammad Hoseyn Razavi, Saeid Amirnejad, Nasrollah Mohamadi, Mohammad Javad Taghipouryan Pages 167-180

    Due to the lack of sufficient infrastructure to create smart tourism and poor planning for the use of technology in the tourism industry, Iran has serious problems in this area. Therefore, the purpose of this research is to design a smart tourism model in the sports industry. This research is based on the collection of exploratory information and based on the purpose of the type of basic research and has been done using the data theory of the foundation. The data collection tool was a semi-structured in-depth interview. The participating community consisted of university professors who were familiar with the subject of tourism as well as tourism managers and the method of purposeful sampling with a snowball technique was used. The collected data were analyzed using open, axial, and selective coding, and the final pattern was extracted. The final model consists of a set of central categories, causal conditions, necessary contexts, intervening variables, strategies, and consequences of smart tourism for the sports industry. In general, it can be said that the use of digital tools will bring countless benefits to businesses and activists in the sports tourism industry. Including the development of tourism to reduce reliance on oil and exit the mono-product economy. Also, the sports tourism industry with its unique value chain, on the one hand, is faced with digitally transformed tourists and on the other hand with basic spaces such as the origin of travel, travel route, tourist destination, and its external environment.

    Keywords: Smart Tourism, sports industry, Iran, Grounded theory
  • Davood Ghorbanzadeh *, Mohammad Taleghani, Atena Rahehagh Pages 181-200

    Advances in virtual reality technology have had an increasing impact on tourism, changing the way tourists experience a destination or attraction, allowing them to have a more interactive and diverse experience. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of virtual reality experiences on tourists' experiential advocacy with the mediating role of experiential relationship quality in visiting Axon virtual reality park in Mashhad. This research is descriptive and of the correlational type with emphasis on structural equation modeling. In order to achieve the purpose of the study, data were collected using a standard questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability by Cronbach's alpha method; The 384 tourists who visited Axon Virtual Reality Park were collected by convenience sampling method. The results of testing hypotheses using SPSS and SmartPLS software indicate that among virtual reality experiences, immersion, interaction and illusion positively influence experiential satisfaction and experiential satisfaction directly and indirectly through experiential loyalty has a positive effect on experiential advocacy. Finally, experiential trust, not directly, but through experiential loyalty, creates experiential advocacy. The results of this study will also assist park and destination management in developing and implementing market-oriented service strategies to increase the dimensions of virtual reality experiences and the dimensions of experiential relationship quality and create experiential advocacy.

    Keywords: virtual reality experiences, experiential relationship quality, experiential advocacy, Axon park
  • mohammad ghaffari *, Maysam Shafiee Roodposhti, Abolfazl Hatami, vahid heydarpour Davisaraie, mahdi farmani Pages 201-227

    Iran has many unique capabilities in the field of food tourism and can compete with many countries in the industry and own a brand of some foods around the world. Therefore the present study seeks to identify the factors affecting the success of traction marketing in food tourism. The present study is developmental in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of the data collection method. The statistical population consists of authentic foreign articles in 5 databases that were accessible to the researcher, including 50 articles related to the research topic, which were selected as samples. The method of sampling was non-random (purposive), and the data collection tools for the study are documents and papers. Validity was assessed by content validity, and reliability was estimated using Kappa coefficient, which was verified. The selected researches were entered into Max Kioda software for codification and were using Max Kioda software. The findings of the study suggest that in order to be successful in pull marketing in food tourism, one must consider food characteristics such as scent and taste, physical evidence like prospect, behind-the-scenes factors such as culture, history and value, ease of travel to destination including access and cost, additional destination services such as guides, mixing activities and hobbies, destination attractions such as food events, shopping areas, dining and catering places, and finally promotional actions such as media and advertising.

    Keywords: Tourism, Food Tourism, Pull Marketing, Synthesis
  • Arman Ahmadizad, parviz kafche Pages 229-245

    The purpose of this study is to investigate the consequences of customer participation in the creation of new products in the tourism industry. Based on the research background and the researches carried out by the researchers, the conceptual model of the research has been formulated and the hypotheses have been determined. In this study, which is a survey-correlation and single-cross sectional study, non-random sampling was done among clients of Schwan Patrol Travel Agency in Kurdistan. Data were collected using a questionnaire and Structural Equation Modeling (SEM) was used for data analysis and hypotheses analysis. Smart PLS statistical software was used for this purpose. The results of the research hypotheses will determine the relationship between customer participation to create a new product with satisfaction, loyalty, customer cost and speed of innovation. According to the results obtained, the customer participation among the selected variables will have the highest positive effect on tourists satisfaction and then the highest impacts on loyalty, customer costs and innovation speed, respectively.in this study, for the first time in iran, the consequences of customer involvement in the creation of new products and services are addressed in the tourism industry

    Keywords: customer involvement, Creating new products, tourism industry
  • Ali Delshad* Pages 247-261

    Smart tourism is known with a focus on meeting the needs of tourists better and more, maximizing tourist satisfaction and improving the effectiveness of resource management using a variety of technologies, which are counted as the most important elements to improve the competitiveness of tourist destinations. This study seeks to investigate the mechanism of smartness impact on the competitiveness of urban tourism destinations in Iran with emphasis on their components. For this purpose, in the first stage, with the method of analyzing archival data, the previous researches were collected and combined, the components and indicators of smartness and competitiveness of tourism destinations measurement were determined, and the findings were validated using the opinion of tourism experts. In the second stage, using the method of structural equation modeling and questionnaire tools, the effect of smartness and its components on competitiveness and its components based on the opinion of experts in the selected twelve urban destinations were investigated. The results showed that all components of smartness except residents/tourists have had a positive and significant impact on competitiveness and have been able to predict 90% of changes in competitiveness. Determining the components and indicators of smartness and competitiveness of urban tourism destinations and ranking the effect of smartness components on the competitiveness and the influence of competitiveness components of the smartness, was been the distinguishing features of this study from previous studies

    Keywords: Smartness, Competitiveness, Urban tourism destinations, Iran
  • Mehdi Karoubi, vahid saatchian, bahador azizi, ahmad mahmoudi* Pages 263-273

    The purpose of current study was to evaluating the performance of sport tourism association using BSC. The study population included 114 professors and students that all of them were choosing as sample. To collect data performance evaluation questionnaire of the BSC was used. Cronbach's alpha test was used to determine the reliability of the questionnaire that the reliability for optimal situation was (α= 0/94) and for current situation was (α=0/98), respectively. To analyze data, descriptive statistics and inferential statistics were used, and using the software SPSS 21 was analyzed. The results showed that there were significant = 0/94) and for current situation was (α=0/98), respectively. To analyze data, descriptive statistics and inferential statistics were used, and using the software SPSS 21 was analyzed. The results showed that thpriority between components of this research, and none of the components of the desirable and current situation have desirable conditions. Considering the results, it is recommended to the association its utmost the satisfaction of its customers with long-term plans of the organization to force advertisers and attract other audiences used.

    Keywords: Performance Evaluation, Sport tourism, Balance Score Card